In ontwikkeling

Groene oase middenin de stad.

Kwaliteitsvol wonen, ongedwongen samenleven.

In hartje Antwerpen, in een oud klooster, ontwikkelen we een bruisende collectieve woon- en coworkingplek.  Deze verborgen parel, met prachtige kloostertuin wordt een plek waar kwaliteitsvol wonen en ongedwongen samenleven centraal staan.

Het project bestaat uit 24 privéwoningen en (gedeelde) kantoorruimtes. De beschikbare 1 tot 3 slaapkamer woningen zijn tussen 63m² en 168m² groot. Elke woning heeft een eigen terras en/of tuin. De bewoners delen in dit project een gemeenschappelijk buitenzwembad, een sauna, een buurthuis, buitenkeukens en een prachtige groene binnentuin.

Het oude klooster, de pastorij en de kapel worden gerenoveerd. Het achterliggende terrein wordt ingevuld met een aantal nieuwbouw woonunits rondom een stadsbos.

Rustig en groen wonen in het midden van de stad met alles wat je nodig hebt op wandel- en fietsafstand. Je kunt er niet omheen, Chapel bezorgt je een instant vakantiegevoel.

De woningen en de gemeenschappelijke delen krijgen de signatuur van B-architecten. Zij stonden al in voor het ontwerp van onder meer Qville in Essen, Boterberg in Kalmthout en Academie in Wijnegem.

Net zoals in enkele van ons andere projecten zijn er hier ook 6 inclusiestudio’s voor bewoners met een lichte mentale of fysieke beperking, die begeleid zelfstandig wonen.

Chapel is gelegen in het centrum van Borgerhout op wandelafstand van talrijke winkels en openbaar vervoer. Zo is het station Antwerpen Centraal maar 1 kilometer verderop. Wil je toch liever gaan shoppen in het centrum van Antwerpen, dan ben je er al op 10 min met de fiets.

Er loopt opnieuw een beroepsprocedure tegen de afgeleverde vergunning voor Chapel. Dit betekent dat het project momenteel ‘on hold’ staat. Het is voorlopig onduidelijk wanneer we de commercialisatie van Chapel zullen kunnen opstarten. Van zodra er nieuws is, delen we dit via al onze communicatiekanalen. Laat hieronder je gegevens achter, dan houden we je op de hoogte.

 

Wat is cohousing?

Een HEEM-project bestaat uit verschillende private woningen die bij elkaar opgesteld staan. De bewoners van onze projecten beschikken, naast hun eigen privéwoning, over bijkomende infrastructuur en diensten die ze met elkaar delen en waar ontmoeting centraal staat. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een ruime tuin, buurthuis, zwembad, sauna of buitenkeuken.

Sharing is caring

Je kan genieten van wat je buren hebben en omgekeerd. Je deelt de oppas, brengt de kinderen via een beurtrol naar school, klopt bij de buren aan voor werkmateriaal,…

Fijn ontmoeten

Doordat je deelt en in de buurt van elkaar woont, ontstaan er in een HEEM-project heel wat fijne ontmoetingen. Een speelkameraadje voor je kinderen, een spontane aperitief op vrijdag en een gezellige picknick in de zomer.

Meer voor hetzelfde geld

Je woning is in een collectief woonproject op zich niet goedkoper. Je krijgt er wel een aantal extra faciliteiten bovenop die je alleen misschien niet zou kunnen realiseren.

Zorgen voor elkaar

Wonen in een HEEM-project verhoogt het gevoel van verbondenheid en veiligheid. Er zijn namelijk altijd wel buren die de poes te eten willen geven of een oogje in het zeil houden wanneer je op vakantie bent. Het is een plek waar alle generaties zich goed omringd voelen.

Binnen en buiten

Wist je dat heel wat collectieve woongroepen ook initiatieven opzetten voor het dorp of de ruimere buurt. Ze organiseren een festival, een rommelmarktje of zetten hun schouders mee onder de stratenloop.

cohousing privacy

In tegenstelling tot wat de meesten denken is er in een collectief woonproject veel aandacht voor de privacy van de bewoners. Door slimme architecturale ingrepen en een doordachte inplanting van de woningen realiseren we het evenwicht tussen gemeenschappelijke en private delen al vanaf het begin.

Bovendien kan iedereen op elk moment beslissen om in contact te gaan met de buren. Er ontstaan in het project ook vaak spontaan informele afspraken die verschillen van woning tot woning. Bij sommige buren mogen kinderen vrij in en uit lopen. Bij anderen moeten de kinderen eerst aanbellen. Jij bepaalt dus zelf je grenzen over hoe, wanneer en voor wie je jouw privéwoning openstelt. En die grenzen hoeven niet dezelfde te zijn als die van je buren. Het is net die diversiteit die maakt dat iedereen mee zorg draagt voor elkaars privacy.

sociaal cohousen

Een goedendag tegen de buurman, even helpen bij het uitladen van de auto, een babbeltje aan de deur. Je wordt omringd door anderen en draagt samen zorg voor de sfeer en infrastructuur van het project. Sociaal contact is belangrijk in een HEEM-project. Dat wil niet zeggen dat iedereen de tafelspringer of vlotte Jan moet zijn. Het gaat vooral om graag omringd te zijn.

overleg cohousing

De groep werkt door samen leuke dingen te doen, zorg te dragen voor elkaar én door goede afspraken te maken. Afspraken maak je rond het beheer van de infrastructuur, hoe je beslissingen zal nemen, wanneer en hoe je zal vergaderen. De krijtlijnen van die overlegmomenten worden bepaald tijdens de gepersonaliseerde trajectbegeleiding die HEEM voorziet. Deze sessies, die plaatsvinden vanaf het begin van het traject, vormen de basis van een positieve woonervaring.

kosten cohousen

De kosten worden verdeeld volgens een verdeelsleutel op basis van de oppervlakte van de privéwoning. Je wordt vooraf bij de aankoop op de hoogte gebracht van de gemeenschappelijke kosten.

De meeste groepen werken met een kleine maandelijkse bijdrage waarmee het werkmateriaal, het onderhoud van de gemeenschappelijke delen en de maandelijkse kosten zoals de verzekering, betaald worden. Vaak wordt er ook een klein spaarpotje opgebouwd voor de iets grotere kosten waar je op termijn kan komen voor te staan.

Nieuws & Pers over Chapel

HEEM-partners aan het woord: B-architecten

Het Antwerpse architectenbureau B-architecten is een HEEM-partner van het eerste uur. Maar hoe loopt dat eigenlijk, samenwerken met HEEM? Aan het woord: Dirk Engelen, mede-oprichter van B-architecten.

 

Lees meer

Interesse?

Laat hiernaast je gegevens achter

We nemen contact met je op zodra er meer informatie beschikbaar is.

Toch al een specifieke vraag?
mail naar verkoop@heem.be

Andere HEEM projecten

Alle projecten

HEEM
Noordeind 97
2920 Kalmthout
0487 47 45 80
info@heem.be

BE 06 885 69 24 7

Blijf op de hoogte

Chapel